Μιχ. Ανδριανάκης: Η άγνοια, η προχειρότητα και το ψέμα βασιλεύουν!

Δημοσιεύω δυο αποσπάσματα από το πρόσφατο συμφωνητικό που υπέγραψε το Πολυτεχνείο Κρήτης με τον «επενδυτή», όπως την έδωσε στη δημοσιότητα.

Δηλαδή, κάτι που είναι πρόσφατο και υποτίθεται «ψαγμένο», ιδιαίτερα μετά από τον έντονο διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Υποθέτω πως-για να είναι νόμιμο-επαναλαμβάνει τη διατύπωση της προκήρυξης.

Τι λέει λοιπόν στο προοίμιο όπου περιγράφονται τα προς εκμίσθωση κτήρια το κείμενο, τόσο για το κτήριο της Μεραρχίας, όσο και για «τα κτήρια πρώην Φυλακών-Στρατώνων»; Αντιγράφω επί λέξει (φαίνεται και στις φωτογραφίες): «και είναι ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Βι/Φ47/67503/2099/ΦΕΚ.97/ΑΑΠΘ/28-3-12».

Δηλαδή το Πολυτεχνείο Κρήτης που αρνείται σε κάθε ευκαιρία το ότι τα κτήρια είναι διατηρητέα και καταγγέλλει την σε εξέλιξη διαδικασία του χαρακτηρισμού της Μεραρχίας σε Νεότερο Μνημείο (γιατί, φοβάται πως θα του χαλάσει τα σχέδια;) ενοικιάζει κτήρια, για τα οποία ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ πως είναι διατηρητέα και επικαλείται μάλιστα «σχετική» Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μόνο και που εκεί είναι λάθος, αφού η Απόφαση αφορά στον καθορισμό ζωνών προστασίας στον Αρχαιολογικό Χώρο της πόλης των Χανίων και δεν έχει ουδεμία σχέση με οποιοδήποτε κτήριο, ή το χαρακτηρισμό του σε διατηρητέο.

Τι να πρωτοπιστέψει κανείς; Τις πρόσφατες αντιδράσεις της Πρυτανείας, που «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» πως τα κτήρια δεν είναι διατηρητέα και από την άλλη προκηρύσσει και υπογράφει σύμβαση με ρητή αναφορά ότι ΕΙΝΑΙ διατηρητέα και με απόφαση του ΥΠΠΟ; Την ασχετοσύνη, την άγνοια και την προχειρότητα όσων συνέταξαν τα παραπάνω καθοριστικής σημασίας έγγραφα, με την επίκληση μιας εντελώς άσχετης Υπουργικής Απόφασης;

Προσωπικά θα συνιστούσα στους διάφορους, που εμπλέκονται στην υπόθεση και ασχολούνται με το θέμα, να δουν με μεγαλύτερη προσοχή τις τρεις καρτέλες από το Μητρώο κτηρίων της Μελέτης Ρωμανού-Καλλιγά, που αξιολογούν επί της ουσίας τα μνημεία ήδη από το 1977 (και αυτός ήταν και ΕΝΑΣ από τους λόγους απόκτησης από το ΠΚ) και οι οποίες αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε παραπέρα ενασχόληση των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων και ο-οποτεδήποτε το αποφασίσει-τυπικός χαρακτηρισμός σε διατηρητέα μνημεία.