Τίμησε την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (βίντεο)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τίμησε με την παρουσία του την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων στις 13 Αυγούστου του 1944. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη δοξολογία το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου και κατόπιν στην επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Αρμί, όπου εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Δημήτρη Σαλούστρο.

Μοναδική στιγμή που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης όταν η Ειρήνη Αναγνωστάκη τραγούδησε το “Ω! Παναγιά μου Ανωγειανή”, με μαυροντυμένους χορευτές να «σέρνουν» τον Ανωγειανό πηδηχτό.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ανωγείων σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το ιστορικό και μαρτυρικό χωριό των Ανωγείων, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.

«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι, δηλαδή, δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και πρόσθεσε: «Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σημείωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ξεναγήθηκε και στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του δήμου, ώστε να ενημερωθεί για τα εκθέματα.

Εκεί είδε αντίγραφα ευρημάτων του Ιδαίου Άντρου και ομοιώματα αντικειμένων που έγιναν από κεραμουργούς και πιθαράδες από το χωριό Μαργαρίτες Ρεθύμνης.

Τέλος, στον κ. Παυλόπουλο παρατέθηκε γεύμα, προτού αναχωρήσει από τα Ανώγεια, το απόγευμα της Κυριακής.