Σταθμός κρουαζιέρας στο Ηράκλειο και στα Χανιά τι; Έχουμε μείνει σε όσα καταφέραμε πριν από 2-3 χρόνια;

Ο νέος σταθμός κρουαζιέρας στην προβλήτα 4 – 5 εγκαινιάστηκε στο Ηράκλειο! Μία πολύ σημαντική υποδομή, που θα δώσει ακόμη περισσότερη ώθηση, ώστε το λιμάνι του Ηρακλείου να γίνει home port, δηλαδή λιμάνι απ’ όπου θα αναχωρούν και θα καταλήγουν τα κρουαζιερόπλοια!

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το νέο σταθμό,  όπου μάλιστα θα υπάρχει και χώρος για την έκθεση δειγμάτων Κρητικών προϊόντων.

Στα Χανιά τι γίνεται; Όλα στον αυτόματο για την κρουαζιέρα; Έχουμε μείνει ακόμη στα όσα προσπαθούσαν λιγοστοί άνθρωποι, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Μπροκαλάκης ή ο «πατέρας» -όπως τον αποκαλούνε- της κρουαζιέρας στα Χανιά, Αντώνης Τσαγκαράκης.

Εδώ και 2-3 χρόνια έχουμε περιοριστεί στις ανακοινώσεις αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και αυτό είναι όλο! Ακόμη υποδεχόμαστε πλοία για τα οποία έχουν γίνει συμφωνίες σε εκθέσεις του εξωτερικού πριν από κάποια χρόνια.

Έχουμε συμφωνήσει κάτι άλλο από τότε κι αν ναι, γιατί δεν ανακοινώνεται; Στο Ηράκλειο πασχίζουν να κάνουν homeport το λιμάνι τους… και θα το καταφέρουν! Στα Χανιά, προσπαθήσαμε κάτι τέτοιο το τελευταίο διάστημα;

Το κτίριο που λειτουργούσε για την υποδοχή των επισκεπτών, συνεχίζει να λειτουργεί; Υπάρχουν άτομα να βρίσκονται στη θέση τους όταν έρχεται κάποιο πλοίο, ώστε να δώσουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν ή στο λιμάνι είναι μόνο τα ταξί και τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ… άντε και κάποιος να δώσει κανένα φυλλάδιο ή κανένα χάρτη;

Μπορεί να κάνω λάθος, μπορεί να μην είμαι ενημερωμένος καλά… όμως, -δυστυχώς- το μόνο γίνεται για τα της κρουαζιέρας είναι να παίρνουμε τα δελτία Τύπου για το πότε θα έρθει κάποιο πλοίο (το επαναλαμβάνω). Τίποτε άλλο.

Τουλάχιστον, παλαιότερα ερχόταν και μία φωτογραφία και κάτι πληροφορίες παραπάνω για το πλοίο που έδενε στη Σούδα ή στο Ενετικό Λιμάνι. Τώρα;

Λυπάμαι, αλλά μένοντας στα «αλματα» που είχαν γίνει πριν από δύο χρόνια, κινδυνεύουμε να χάσουμε άμεσα όσα έχουμε πετύχει στο κομμάτι της κρουαζιέρας! Και είναι πολλά!

Ζηλεύουμε -με την καλή έννοια- όσα κάνουν οι άλλοι και θέλουμε το καλύτερο για τα Χανιά μας! Αναμένουμε λοιπόν απαντήσεις τώρα που τελείωσε η σεζόν και μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά…

Παντελής Γιαΐτσης
Δημοσιογράφος (ακόμα…)


Διαβάστε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει στο Ηράκλειο

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκανν τα εγκαίνια του νέου Τερματικού Σταθμού Κρουαζιέρας στην προβλήτα IV – V στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους της νέας υποδομής και έγινε περιγραφή της διαδικασίας του homeporting στους προσκεκλημένους, από τον πρόεδρο του Οργανισμού Απόλλωνα Φιλιππή.

Παράλληλα, μέσω των δικτύων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Δίκτυο Κρασιού, Τυριού, Ελαιολάδου και Κρητικά Χέρια), παραγωγοί τοπικών προϊόντων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δείγματα από τα προϊόντα τους, ώστε να τονιστεί περαιτέρω η σύνδεση της κρουαζιέρας με την προώθησή τους.

Η κατασκευή του σύγχρονου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας, που ολοκληρώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση συνολικά των δυνατοτήτων του λιμανιού και συνδράμει τα μέγιστα στην προσέλκυση κρουαζιέρας τύπου homeport.