Μ. Αλιφιεράκης: Μία πρόταση για τους χώρους πολιτισμού και τουρισμού στο Ενετικό Λιμάνι

Με αφορμή το θέμα της πολιτισμικής και καλλιτεχνικής προβολής της πόλης μας στο παλιό λιμάνι και την σύγκρουση των δημοτικών φορέων ,σχετικά με τις εκθέσεις στο γιαλί τζαμισί ,αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφέρω κάποια γεγονότα από την θητεία μου ως πρόεδρος της δημοτικής πινακοθήκης (2006-2011).

Αντιλαμβανόμενος την αξία μιας θέσης στο παλιό λιμάνι ,πρότεινα στους δύο δημάρχους ,με τους οποίους συνεργάστηκα, τον κ.Βιρβιδάκη καταρχήν και τον κ.Σκουλάκη αργότερα , να παραχωρηθεί μελλοντικά το λιμενικό περίπτερο «Φάρος» στην δημοτική πινακοθήκη Χανίων.

Εκείνη την εποχή το 2010-2011 ,η προσπάθεια επέκτασης της πινακοθήκης στο διπλανό αυτής κτήριο ήταν ασύμφορη οικονομικά .

Το σκεπτικό μου ήταν, ότι με μικρό σχετικά κόστος θα μπορούσε να αναπαλαιωθεί και να αναδιαμορφωθεί το ήδη εγκαταλελειμμένο κτίσμα και να χρησιμοποιηθεί για καλλιτεχνικές εκθέσεις ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες .

Δυστυχώς και οι δύο δήμαρχοι ,παρά το ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια απόφαση ,μου απάντησαν ότι αυτό πάει για γκρέμισμα .

Πράγματι λίγο αργότερα το λιμενικό περίπτερο, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Καραντινού κατεδαφίστηκε παρανόμως ,νύκτα ,παρά τις αντιδράσεις των αρχιτεκτόνων και την αντίθετη άποψη του συμβουλίου της επικρατείας, στερώντας στην πόλη μας από ένα χώρο , ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση στην σημερινή διένεξη .

Σημειωτέον ότι για την παράνομη καταστροφική αυτή πράξη ,κανείς δεν πλήρωσε τίποτα.
Αναφέρω όλα τα παραπάνω για να δείξω τις αυτοκαταστροφικές τάσεις πολλών παραγόντων της πόλης μας ,οι οποίοι ενίοτε ερίζουν περί όνου σκιάς.

Παράλληλα κάνω την πρόταση ο αχανής χώρος , ο οποίος δεν είναι διαμορφωμένη πλατεία, να φιλοξενήσει μετά από αρχιτεκτονική μελέτη μία ελαφρά κατασκευή η οποία θα είναι δυνατόν να φιλοξενήσει καλλιτεχνικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής δίνοντας λύση στο υπάρχον αδιέξοδο.

Με εκτίμηση
Μανώλης Ι Αλιφιεράκης
Γιατρός Καρδιολόγος
π.Πρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *